Kvalitní vzdělání pro mladé
Aktuality a novinky
Zrychlená navigace - HomePage - Aktuality a novinky
65 let odborného školství v Jablunkově
K 65 letům odborného školství v Jablunkově jsme připravili pro periodikum Kovářství odborný článek, který popisuje naše technické obory a náš přístup a nadšení k výuce. Pokračujte ve čteni…
Střední škola Jablunkov nabízí učební a studijní obory, ve kterých je nedílnou součástí vzdělávání odborný výcvik a odborná praxe ve školních dílnách. V roce 2010 prošly dílny generální opravou a podařila se zajistit taktéž obměna vybavení dílen.
Obory Automechanik, Opravář zemědělských strojů a Doprava a logistika mají ve vzdělávacích plánech výuku předmětů jako Strojírenská technologie, Technologie oprav a Strojnictví, kde se probírají témata související s výrobou, zpracováním, svařováním a tvářením kovů.
V kovářské dílně byly ponechány původní kovadliny, výheň a buchar ze sedmdesátých let. Studenti se zde učí různé techniky kovářského řemesla včetně ohýbání, tvarování, svařování a tepelného zpracování. Výstupem jsou jednoduché výrobky, jako tesařské kramle, důlčíky, klínky a podobně.
V každé skupině se najdou žáci, které práce s kovem zaujme více a kteří mají pro toto řemeslo vlohy. Takoví žáci se pak podílí na výrobě složitějších výrobků spíše z oblasti uměleckého kovářství.
V tomto školním roce chceme s využitím výhně zprovoznit minislévárnu, kdy se v rámci školního projektu „Hliník“ chceme zabývat recyklací hliníku a následně odléváním předmětů. Pro přípravu forem máme v plánu využívat průmyslový scanner a 3D tisky pro výrobu jader.
Postupně kovářskou dílnu vybavujeme dalšími stroji tak, aby byla víceúčelová. Nejnovějším přírůstkem je kalicí pec. Připravujeme se také na investici do malé indukční pece na tavení kovů.
Do budoucna máme v záměru z této dílny vytvořit něco jako experimentální laboratoř, kde bude prostor řešit zajímavé školní projekty, jako například: „Roztavíme ocel Sluncem“, a už víme jak na to.
Spolupracujeme
Střední škola, Jablunkov, příspěvková organizace
Školní 416, 739 91 Jablunkov
+420 558 357 811, sekretariat@sosjablunkov.cz
IČ: 00100340, Datová schránka: x6dj8jp