Kvalitní vzdělání pro mladé
Aktuality a novinky
Zrychlená navigace - HomePage - Aktuality a novinky
Přechod Beskyd 2023
Dne 26. června jsme se se skupinou 13 studentů a dvěma kantory vydali na vzrušující dobrodružství - přechod Beskyd z Horní Bečvy zpět do naší alma mater, SŠ Jablunkov. Tato výprava byla součástí našeho Turistického kurzu a nabídla nám nejenom nové zážitky, ale také možnost poznat krásy beskydské přírody.
Na začátku našeho přechodu nás přivítalo slibné počasí s téměř jasnou oblohou. Nicméně, jak se říká, nic netrvá věčně. První noc jsme si vybudovali základní tábor pod Sukenickou rozhlednou. Předchozích několik kilometrů pochodu a zdolání 600 výškových metrů bylo náročné, ale náš tábor vypadal velice slibně díky kráse Sukenické rozhledny. Bohužel v noci nás přivítala bouře s vydatnými srážkami, která vyzkoušela naši odolnost. Několik stanů skomíralo pod přívaly deště, ale i přes tyto nepříjemnosti jsme noc přečkali a ráno jsme se již těšili na další úsek naší cesty, plný úchvatných beskydských výhledů a nových zážitků.
Další den trasy nás opět zastihl déšť, když jsme procházeli přes Bumbálku, kolem Masarykovy chaty až k chatě Doroťanka. Výrazné dešťové osvěžení jsme si užili poblíž sedla Bobek. Odměnou nám bylo tábořiště s možností rozdělání ohně a krásná červánková obloha. Noc již byla klidná, a tak jsme se ráno vydali na třetí a zároveň nejdelší úsek naší cesty - 21 kilometrů. Svižným tempem jsme dorazili na Bílý Kříž, kde nás překvapil extrémní zážitek připravený přírodou. Kousíček za Bílým Křížem nás zasáhla bouře s kroupami a vytrvalým deštěm trvajícím téměř 3 hodiny. Nezbývalo nám nic jiného než zatnout zuby, schovat se pod pláštěnky a ve zvýšeném tempu pokračovat na Muřinkový vrch, kde nás čekalo krásné slunečné počasí. Zde jsme měli možnost vysušit si oblečení, uvařit si oběd a sdílet příběhy, které jsme si nestihli vyprávět během deště. Po dosažení nejvyššího bodu naší trasy, Velkého Polomu (1067 m n. m.), jsme pokračovali na chatu Severka. Tam jsme si užili závěrečnou noc a ocenili největší odměnu - přichystanou večeři, pohodlné postele a regeneraci ve wellness.
Poslední den jsme již "pouze sešli ke škole", ale i tak nás čekalo ještě 10 kilometrů, převážně sestupů. To, co jsme na začátku výpravy zdolali nahoru, jsme nyní sestoupili dolů. Během cesty jsme si udělali několik zastávek, abychom si pochutnali na čerstvých borůvkách a lesních jahodách. Byl to krásný závěr naší výpravy.
Rád bych všem poděkoval za účast na tomto nezapomenutelném přechodu Beskyd. Už se těšíme na další ročník a nová dobrodružství, která nám příroda a trek přinesou.
Organizátor výpravy - učitel TV, Jakub Martynek
Spolupracujeme
Střední škola, Jablunkov, příspěvková organizace
Školní 416, 739 91 Jablunkov
+420 558 357 811, sekretariat@sosjablunkov.cz
IČ: 00100340, Datová schránka: x6dj8jp