Zveme rodiče na třídní schůzky 30.dubna 2024 od 15.00!
Kvalitní vzdělání pro mladé
Aktuality a novinky
Zrychlená navigace - HomePage - Aktuality a novinky
Zahájili jsme spolupráci s VŠB-TU Ostrava
Střední škola Jablunkov uzavřela poprvé ve své 64leté historii dohodu o spolupráci s VŠB-TU Ostrava. Žákům to otevře dveře k zázemí technické univerzity, špičkovým technologiím, odborným workshopům a pomůže jim to nejen ke vstupu na vysokou školu, ale také k výběru vhodného oboru. Vysokoškolští studenti a taktéž pedagogové budou mít v Jablunkově odborné přednášky.
„Uzavřeli jsme dohodu s vedením fakulty strojní a fakulty elektrotechniky a informatiky, které mají špičkové zázemí a zajímavé studijní obory. Účelem tohoto memoranda je umožnit našim žákům, kteří chtějí pokračovat ve studiu na VŠ, praxi v odborných učebnách a laboratořích školy, účast na workshopech a kurzech. Věřím, že to bude naše žáky motivovat a pomůže jim vybrat pro ně vhodný obor,“ uvedl ředitel školy Roman Szotkowski. Doplnil, že pozoruje trend, kdy stále více žáků středních odborných škol chce pokračovat ve vysokoškolském studiu, na druhou stranu mnoho vynikajících studentů chce po maturitě v souladu s heslem „řemeslo má zlaté dno“ zakončit edukaci a začít hned podnikat.
Jablunkovská škola má ambici stát se jakousi „farmou“ vychovávající budoucí techniky. S osmi základními školami v okolí sdílí odborné dílny. Mimo jiné i díky tomu, dále vývoji poptávky na trhu zaměstnání a také změně profilu školy, rok od roku roste zájem o její technické obory. „Za poslední dva roky jsme zvýšili počet studentů ze zhruba 180 na aktuálních 234 frekventantů. Od podzimu se u nás bude učit odhadem už 260 až 270 dětí,“ doplnil ředitel Szotkowski.
Uzavření dohody mezi jablunkovskou SŠ a VŠB-TU proběhlo za plné podpory Moravskoslezského automobilového klastru. Zástupci školy si také prohlédli odborné laboratoře pro automotive a průmysl 4.0.
„Je nutné, aby naše střední školy reflektovaly dynamický technologický vývoj, aby se žáci měli možnost seznámit s novými technologiemi a získali odborné kompetence. Je vidět, že vedení jablunkovské školy si vybralo správou cestu a má naši podporu, mimo jiné formou financování a modernizace učeben a dílen,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny s tím, že absolventi jablunkovské školy jsou často velmi úspěšní na trhu práce a díky svým dovednostem a znalostem mohou nastartovat svou pracovní kariéru.
Spolupracujeme
Střední škola, Jablunkov, příspěvková organizace
Školní 416, 739 91 Jablunkov
+420 558 357 811, sekretariat@sosjablunkov.cz
IČ: 00100340, Datová schránka: x6dj8jp