Kvalitní vzdělání pro mladé
Aktuality a novinky
Zrychlená navigace - HomePage - Aktuality a novinky
Zážitkové vzdělávání pro studenty SŠ Jablunkov - DemoHRÁČ
V listopadu 2022 se naši studenti prvního ročníku zúčastnili vzdělávacího dvoudenního pobytu v Řece spolu s organizací Petrklíč Help (https://petrklichelp.cz/ na jehož přípravě se podílela Prázdninová škola Lipnice. Cílem bylo seznámit studenty s riziky nedemokratických režimů v kontextu aktuálního dění ve společnosti.
“Celý pobyt byl naučný a zároveň velmi zábavný. Ještě více jsme se spřátelili a budeme na tyto dva dny vzpomínat celý život,” říká jedna ze studentek.
Tým zkušených lektorů, připravili našim žákům nezapomenutelnou zkušenost. Umožnili jim poznat zážitkové vzdělávání a LARP. Co je to LARP? Je to rolová hra, kde se na pár hodin můžete stát hercem, někým jiným, předem připravenou postavou. “Postavy byly vymyšleny tak, aby odrážely skutečný život - nejrůznější sociální skupiny, rodiny, vztahy, osobní příběhy, životní cíle i zaměstnání,” komentuje hlavní organizátor akce Petr Kantor.
Hra DemoHRÁČ zpočátku simulovala normální demokratickou společnost, kde jakákoliv postava mohla dělat cokoliv. Pracovat, chodit do kostela, hospody či jinou zábavou, až po možnost účastnit se voleb. V zemi, ale zavládla hospodářská krize. Ve hře se objevila postava, snažící se nastolit pořádek pomocí poskytování výhod a slibování nemožného. Kvůli zfalšovaným volbám zavládl totalitní režim. V tu chvíli si studenti uvědomili, o co vlastně jde a jak jednoduché může být přijít o svobodu.
Zpracovali: studentka Eliška Petráková a Mgr. Miroslava Vápeníková
Spolupracujeme
Střední škola, Jablunkov, příspěvková organizace
Školní 416, 739 91 Jablunkov
+420 558 357 811, sekretariat@sosjablunkov.cz
IČ: 00100340, Datová schránka: x6dj8jp