Kvalitní vzdělání pro mladé
Aktuality a novinky
Zrychlená navigace - HomePage - Aktuality a novinky
Proč studovat IT obor?
Toto je bezesporu jedna z nejčastějších otázek žáků devátých tříd základních škol. V tomto článku se budeme snažit vám na tuto obecnou otázku odpovědět. V posledním letošním srpnovém výtisku prestižního časopisu Forbes vyšel článek s titulem DESET JOBŮ BUDOUCNOSTI. V tomto seznamu se objevuje hned pětice oblastí, o kterých získáte po dobu svého studia na naší škole základní přehled.
Pojďme se tedy těmto oborům více pověnovat…
Datový analytik
Data, data a zase jenom data… v budoucnosti bude tato oblast velice perspektivní v důsledku potřeby zpracování a analýzy masivního množství dat, a to jak v oblasti byznysu, tak především průmyslu - ať už půjde o průzkum trhu, vylepšování zákaznických služeb nebo případné přesné zacílení investic. Napříč obory budou vznikat specialisté, kteří se budou rozhodovat ne na základě “dojmologie”, ale naprosto přesných a tvrdých dat, aby zachytili trendy a dokázali je určovat.
Softwarový inženýr
Člověk nemusí být raketový inženýr, aby pochopil, že v budoucnu si práci vždycky najdete jako softwarový inženýr. Vytváření, testování, analyzování a udržování komplexních softwarových systémů, s ohledem na kvalitu, rychlost a rozpočet, budou v rozšiřujícím se spektru oborů velmi žádané. Software bude třeba vždy a všude.
Robotika a automatizace
Zatímco dnes je většina vystudovaných robotiků odkázaná na to, aby coby operátoři dohlíželi na stroje, které vytvořil někdo jiný, v následujících letech se budou posouvat na pozice, v nichž budou pracovat na jejich vývoji - nebo o něm přímo rozhodovat. Především pro drony se chystají aplikace ve všech možných odvětvích od zemědělství, přes bezpečnost, až po taxislužby. Současní studenti by se mohli na manažerské nebo vedoucí pozice robotických firem (případně robosekcí velkých firem) dostat už za dekádu, tzn. v období, kdy se tento průmysl skutečně rozjede.
Kyberbezpečnost
Zločinné aktivity hackerů na internetu jsou rok od roku výraznější a koronavirová pandemie a intenzivní digitalizace je navíc akcelerovaly na úplně novou úroveň. To vše udělá z odborníků na ochranu digitálních informací a zařízení “žhavé zboží”. Mnohé české univerzity již dnes nabízejí četné obory, které se úzce zaměřují na vývoj a obsluhu technologicky vyspělých kybernetických štítů, které mají chránit proti hackerským útokům. Bez nich se už dnes neobejde žádná větší firma, která si nechce koledovat o vydírání prostřednictvím ransomware.
Umělá inteligence
Ať už jde o vývoj autonomních vozidel, využití v automatizovaných systémech průmyslu 4.0, kontrolu a udržování sociálních sítí, nebo klinické informace ve zdravotnictví, bez umělé inteligence už supermoderní firmy nedají ani ránu. Strojové učení dostane absolventy technických oborů do všech koutů světa, protože prakticky do všech oborů pronikají postupy na bázi umělé inteligence, které svou rychlostí, přesností i objemem analyzovaných dat strčí člověka do kapsy.
Do všech zde uvedených oblastí budoucnosti se budeme snažit vás na naší škole zasvětit, a to jak po dobu obecné přípravy v prvních dvou letech studia, tak za pomocí řady specializovaných seminářů v následujících dvou letech. Tím vším vás budeme směřovat k úspěšnému pokračování ve studiu konkrétních oborů na vysokých školách, zaměřujících se na vybranou problematiku.
Udělejte první krok a vykročte tou pravou nohou směrem ke studiu v oboru “IT v průmyslu” na naší škole. Obor je koncipován jak pro chlapce tak pro dívky, kteří postupně úspěšně vstupují do oblastí IT.
(pozn. citace použitý z magazínu Forbes)
Spolupracujeme
Střední škola, Jablunkov, příspěvková organizace
Školní 416, 739 91 Jablunkov
+420 558 357 811, sekretariat@sosjablunkov.cz
IČ: 00100340, Datová schránka: x6dj8jp